Osso buco

teleci morkova kost

Osso buco je tradiční italský pokrm, který je specialitou severní  Itálie z oblasti okolo Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. I když v tomto receptu je díra nežádoucí. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena (nejlépe zadního) uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy. Kost ve středu masa obsahuje morek, který se při dušení vypeče a šťávě dodá správnou chuť. Pomyslnou třešničkou na dortu je v tomto pokrmu gremolata.

Gremolata je směs nasekaného česneku, plocholisté petržele a nastrouhané citrónové kůry, dodávající pokrmu krásný vzhled a hlavně vůni.

V Itálii se Osso buco podává poněkud neobvykle s rýží, resp. s šafránovým rizotem. To proto, že v době vzniku totoho pokrmu nebyly v severní Itálii rozšířeny těstoviny, stejně tak jako rajčata či olivový olej.

Pro 4 mlsouny:

4 telecí kosti s morkem

1 cibule

50 g másla

2 dl bílého vína

2 dl hovězího vývaru

2 stroužky česneku

hrst hladkolisté petržele

citronová kůra

hladká mouka na obalení

sůl

Maso osolíme a obalíme v mouce. V pánvi rozehřejeme máslo, na kterém kost orestujeme z obou stran do zlatova. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k masu, zalijeme vínem a čekáme, až se alkohol vypaří. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit. Na závěr připravíme gremolatu. Česnek nasekáme a smícháme s strouhanou citronovou kůrou, nasekanou petrželkou a přidáme k masu.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>