Parfait pro malé i velké

parfet

Slovo parfait znamená ve francouzštině „dokonalý“, a toto slovo přesně vystihuje dojem, který tento dezert zanechává.

Parfait je původem sladký, mražený krém složený obvykle z jedné základní suroviny. Setkat se můžeme i se slanými parfaity, v tom případě se jedná o našlehané pokrmy, servírované pomocí zdobítek. Takováto úprava se využívá především v zážitkové gastronomii, kde se může jednat jak o přílohy, tak  o hlavní chod. Jeho příprava však není nikterak složitá, proto se  do něj klidně  pusťte.

Parfait by mělo být nadýchané, absolutně hladké, a zároveň velmi husté.

Verze pro 4 dospělé mlsouny (s alkoholem):

5 žloutků
60 g vlašských ořechů
3 lžíce likéru
150 g cukru
30 g kakaa
3 dl smetany ke šlehání

 

Cukr nasypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme rozpustit, počkáme než vnikne sirupová konzistence. Ořechy orestujeme na pánvi a dáme prudce zchladit do mrazáku. (Jedině tak zůstanou v této podobě a nerozsypou se.)

Připravíme si vodní lázeň, ve které vyšleháme žloutky a po kapkách přilíváme ztuhlý sirup. Stáhneme z ohně a přidáme kakao a likér. Připravenou směs smícháme s vyšlehanou smetanou a nalejeme do servírovací misky a necháme opět v mrazáku ztuhnout (1-2 hodiny). Před podáváním parfait přemístíme na 20 minut do lednice. Podáváme ozdobené šlehačkou a připravenými oříšky.

Verze pro 6 malých mlsounů (bez alkoholu s čajem):

4 žloutky
200 g nalámané bílé čokolády
6 sáčků dobrého černého čaje
2 dcl vody
80 g cukru
3 dl smetany ke šlehání
2 lžíce šťávy z citronu

 

Vařící vodu nalijeme do menšího hrnce a necháme v ní 3 minuty vylouhovat čaje. Vyjmeme sáčky a do čaje přidáme nalámanou čokoládu (aby se rozpustila). Necháme další 3 minuty v klidu a poté mícháme dokud nezískáme hladký krém.

Cukr nasypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme rozpustit, počkáme než vnikne sirupová konzistence. Připravíme si vodní lázeň, ve které vyšleháme žloutky a po kapkách přilíváme ztuhlý sirup.

V další míse si ušleháme smetanu a smícháme ji s hladkým krémem. Poté smetanu přilejeme k vyšlehaným žloutkům, opět promícháme a nalejeme do servírovací misky a necháme opět v mrazáku ztuhnout (1-2 hodiny). Před podáváním parfait přemístíme na 20 minut do lednice. Podáváme s čokoládovými hoblinkami nebo třeba s orestovanými ořechy.

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>