Pastinák je dvouletá zelenina z čeledi miříkovité pocházející z Asie. Pěstuje se pro svůj zdužnatělý aromatický kořen. Tento kořen je na povrchu lehce zahnědlý a uvnitř se skrývá bílá dužina. Často bývá zaměňován za petržel. Rozdíl mezi nimi spočívá především v chuti. Petržel má však mnohem ostřejší chuť než pastinák.
Pastinák obsahuje až 80% vody a je velice bohatý na sacharidy. Kořen pastináku je bohatým zdrojem vitamínů, zejména pak vitamínu C. Z minerálních látek se chlubí draslíkem, fosforem, sírou a chlórem. Obsahuje také hodně vlákniny.
Zajímavou látkou je bezpochyby alkaloid pastinacin, díky kterému působí kořen močopudně a proti nadýmání. Proto se jeho konzumace doporučuje při močových potížích a ledvinových kamenech.
Je charakteristický jemnou chutí s kořenovým nádechem. Pro svou aromatičnost je často přidáván do omáček či polévek. Lze jej podávat samostatně jako přílohu k masu. V mnoha zemích se používá jako salátová zelenina a často nahrazuje celer či již zmíněnou petržel. Konzumovat se dá vařený, dušený, smažený či zapečený. Může se bez potíží podávat i dětem.
Při nákupu vybírejte jen pevné pastináky. V žádném případě by neměly být scvrklé či plesnivé. Doma je nejlepší zabalit je do sáčku či utěrky, aby neseschly. Je možné je i zamrazit, usušit či naložit spolu s jinou zeleninou.
Připravte si pastinákovou polévku podle těchto receptů. Budete překvapení, jak může být zdánlivě fádní zelenina chutná.
foto: