Plněné ořechy

Plněné ořechy aneb vlašské ořechy ve vánočním oblečku.

Tyto ořechy patří k tomu nejzákladnějšímu cukroví, které by nemělo na vánočním stole chybět. Určitě si je i vy pamatujete z dětských let, jak jste se vyklepávali z formiček, které nesměly v žádné domácnosti chybět.

Plněné ořechy lze ještě namáčet v čokoládě, zdobit, ale můžeme je nechat pouze s náplní.

Tak či tak si na nich i letos jistě pochutnáme.

 

Plněné ořechy s nutellou

na těsto:

220 g hladké mouky
140 g másla
80 g moučkového cukru
60 g mletých vlašských ořechů

krém:

150 g hořké čokolády
100 g nutelly
125 g změklého másla

Vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a pak z něj odebíráme malé kousky, které vtlačíme do formiček na ořechy. Pečeme při 160°C asi 10 minut. Upečené zchladlé ořechy vyklepneme z formiček a slepíme po dvou krémem.

Bezlepkové ořechy

na těsto:

120 g bezlepkové mouky Jizerka
90 g másla
70 g moučkového cukru
50 g mletých ořechů
1 polévková lžíce kakaa

Na krém použijeme máslo, moučkový cukr a lžíci rumu.

Všechny přísady pokojové teploty vypracujeme v těsto a dáme na hodinu odpočinout. Poté z něj odebíráme malé kousky, které vtlačíme do formiček na ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečené zchladlé ořechy vyklepneme z formiček a můžeme začít plnit.

Sandra Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>