Restovaná hovězí játra s cibulkou a jablečným kompotem

Hovězí játra se používají spíše do paštik či do polévkových knedlíčků, vyzkoušet můžete ale i jejich minutkovou úpravu. Pokud hovězí játra nemusíte, můžete je nahradit telecími či vepřovými.

Játra před tepelnou úpravou vždy omyjte a odstraňte blanky. Nikdy je předem nesolte.

Pokud by se tak stalo, budou tvrdá.

Jako příloha je vhodná bramborová kaše.

 

Pro 4 mlsouny:

3 jablka
1 lžíce citrónové šťávy
3 cibule
3 větvičky majoránky
3 lžíce oleje
4 plátky hovězích jater
2 lžíce mouky
1 lžíce másla
sůl
pepř

Jablečný kompot
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a smícháme s citrónovou šťávou. Jablka dáme spolu s třemi lžícemi vody do hrnce, přivedeme k varu a přikryté vaříme asi 10 minut.

Hovězí játra s cibulkou
Cibuli nakrájíme na kolečka. Z majoránky otrháme lístky. Na 2 lžících oleje rozehřejeme na pánvi a na středním plameni na něm osmažíme cibulku. Nakonec přimícháme cibuli a sundáme z pánve.

Očištěná játra osušíme kuchyňskou utěrkou a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a máslo a játra orestujeme z obou stran, asi 2 minuty. Osolíme a opepříme, přidáme cibuli, necháme prohřát a můžeme podávat.

Sandra Š.
foto: Matthias Haupt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>