
Toto lehké jídlo zvládnete připravit během několika málo minut a nad výsledkem si smlsnete.
Nejlepší je, když si květákovou přílohu podobající se kuskusu připravíte den předem, aby se stihla odležet.
Pokud na to zapomenete, nebo se vám jen nebude chtít, nevadí. Stejně vám bude k lososu chutnat.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule
1 květák, cca 900 g
3 lžíce olivového oleje
60 g kaparů
1 svazek hladkolisté petržele
150 g bílého jogurtu
sůl, pepř
1 citron
4 filety lososa
1 lžička mleté uzené papriky
1 lžička mletého kmínu
2 lžíce másla
Den předem očistíme papriku od jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Stejně tak oloupanou cibuli. Květák očistíme, natrháme na menší růžičky a ostrým nožem nasekáme na jemno. V pánvi rozehřejeme olej a chvíli na něm restujeme papriku, přidáme cibuli a restujeme další 2 minuty. Poté přidáme květák, důkladně promícháme a za častého míchání na středním plameni 5 minut dusíme. Dáme stranou a necháme do druhého dne uležet.
Následující den necháme okapat kapary. Petřžel omyjeme, osušíme a nahrubo nakrájíme. Jogurt smícháme se sezamovou pastou a lehce osolíme. Z citronu ostrouháme kůru, rozpůlíme a vymačkáme šťávu.
Uzenou papriku, kmín, lžičku soli a pepře smícháme a směsí potřeme očištěnou rybu. Máslo rezhřejeme na pávni a na něm restujeme filety. Z každé strany 2 minuty.
Kapary, citronovou kůru a petržel přidáme k restované zelenině. Ochutíme solí a pepřem a podáváme se sezamovým jogurtem jako přílohu k rybě.
Martina Mlsná