Rukolová polévka

SONY DSC

Rukola  (Rucola selvatica) je rostlina patřící do čeledi brukvovitých, je proto příbuzná s brokolicí nebo kapustou. Je charakteristická svou jemně pikantní chutí a díky tomu dokáže zpestřit saláty, těstoviny či rizota.

Má drobné lístky podobné listům pampelišky, které se pouze otrhají, opláchnou a jsou připraveny ke konzumaci. Chuť mladých listů připomíná ředkvičku. Pokud má rukola lehce nahořklé lístky, stačí ji jen krátce tepelně upravit. Uvařenou ji můžeme podávat bez obav i dětem.

Rukola obsahuje vitamin C, působí kladně proti únavě i nechutenství a zároveň posiluje imunitu. Většinou se konzumuje syrová, ale chutná je i podušená na olivovém oleji a česneku, v této úpravě vydá za lahodnou samostatnou přílohu.

Lidé si často rukolu pletou s jí velmi podobnou rostlinou, a sice roketou, jde ale od dvě zcela odlišné rostliny. Roketě se však budeme věnovat jindy. Dnes se pusťte do přípravy polévky z rukoly.

Pro 4 mlsouny:

1 menší cibule

2 malé brambory

750 ml zeleninového vývaru

kelímek 12 % smetany

svazek (nebo sáček) čerstvé rukoly

4 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

Cibuli i brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci si rozehřejeme olivový olej, na kterém osmažíme cibuli. Přidáme brambory a 2 minuty je pomícháme. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut. Poté přilijeme smetanu, necháme ji prohřát a pak již můžeme přisypat rukolou. Osolíme a opepříme. Polévku můžeme podávat zasypanou parmazánem.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>