Skvělý salát s rukolou a sýrem robila

salat z rukoly a maty

Přichystali jsme pro vás další recept na skvělý salát, který vám bude určitě chutnat. Hlavními ingrediencemi v něm jsou rukola, vlašské ořechy a sýr robila.

Sýr robila je italský kravský měkký sýr, který zraje minimálně 20 dní. Během zrání je potírán olejem a odkládán na dřevěná prkna. Pro sýr je typické sladká mléčná lehce citrónová příchuť. Velice snadno se roztírá a hodí se pro přípravu lehkých jídel. Je možné jej použít do polévek, těstovin či salátů, jako je právě ten dnešní.

Pro 4 mlsouny:

100 g jader z vlašských ořechů
300 g rukoly
2 hrsti mátových lístků
6 lžic polenty
sůl, pepř
4 lžíce přepuštěného másla
160 g sýru robila
5 lžic vlašského oleje
4 lžíce balzamikového octa
2 lžičky javorového sirupu

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Ořechová jádra rozprostřeme na plecha v troubě asi 4 – 5 minut restujeme. Vyjmeme z trouby, položíme na utěrku a sloupneme slupku. Poté je nahrubo nasekáme.

Rukou a mátu omyjeme. Rajčata omyjeme, odkrojíme z nich stopku a nakrájíme na měsíčky. Osolenou a opepřenou polentu dáme do hlubokého talíře a promícháme v ní rajčata. V pánvi mezitím rozehřejeme máslo, na kterém poté 1-2 minuty opečeme obalená rajčata.
Sýr nakrájíme na malé kousky. Rukou, mátu, ořechový olej, ocet, sirup, sůl a pepř dobře promícháme a dáme na talíře. Přidáme rajčata, ořechy a kousky sýra a můžeme podávat.

V salátu je uvedeno, že se má použít přepuštěné máslo.

Jak přepustit máslo?

Vtip tkví v tom, že je potřeba z másla odpařit přebytečnou vodu a přitom sbírat pěnu. Máslo tedy rozehřejeme na pánvi, jakmile se na hladině začne tvořit bílá pěna, je potřeba ji odstranit. Proto ji sbíráme tak dlouho, dokud tam nějaká bude a nevznikne průzračná a zlatavě zbarvená kapalina, tedy čistý mléčný tuk.

Tento tuk poté přecedíme přes plátýnko, abychom se zbavili i usazenin na dně. Takto upravené máslo, zvané ghí, je možné uchovat i mimo lednici, kde vydrží i několik týdnů. (Když jej dáte do lednice, nic tím samozřejmě nezkazíte.) Díky přepuštěnému máslu, budete smažit zdravě.

Martina Mlsná
foto: brigitte.de, Thomas Neckermann


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>