Slaný koláč s pórkem, sýrem raclette a švarcvaldskou šunkou

Připravte si skvělý slaný koláč, který svým tvarem připomíná pizzu. Chutnat bude celé rodině a je vhodný jak na běžnou večeři, tak i pro slavnostnější příležitosti.

Přidává se do něj sýr raclette, který se nejčastěji připravuje na speciálních raclettovacích grilech. Plátky sýra se položí na zeleninu, maso, malé kousky pečiva nebo třeba krevety a zapečou se společně. Lze jej ale upéct i v troubě, jako v tomto receptu. Konzumace syrového Raclette není v zahraničí tak obvyklá, ale přesto je velmi dobrý.

Pro 8 mlsounů:

½ kostky droždí
1 lžička cukru
600 g mouky
sůl
6 lžic oleje
300 g pórku
200 g sýru raclette
6 větviček majoránky
250 g zakysané smetany
150 g crème fraîche
pepř
200 g švarcvaldské šunky
pečící papír

Droždí rozdrobíme a s cukrem mícháme, dokud se nerozpustí. Do misky dáme mouku, ½ lžičky soli, olej a 300 ml teplé vody. Přidáme rozpuštěné droždí a ihned vypracujeme v hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout. Mezitím očistíme pórek a nakrájíme na tenká kolečka. Sýr rozdrobíme na kousky. Majoránku očistíme, necháme okapat a odtrháme lístečky a nasekáme. Majoránku smícháme se zakysanou smetanou, crème fraîche a ochutíme solí a pepřem. Vykynuté těsto rozčtvrtíme a ještě jednou vyhněteme. Každou část těsta vyrolujeme do oválu (35 x 25 cm). Na vymazaný plech položíme pečící papír a položíme na něj těsto. Navrch namažeme smetanový krém a rozložíme čtvrtinu pórku a sýru. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 225 °C 10 až 12 minut. Mezitím zpracujeme stejným způsobem zbytek těsta a postupně upečeme. Hotový koláč podáváme se švarcvaldskou šunkou.

Sandra Špačková
foto: Keller, Food & Foto, Hamburg


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>