Smažená rýže s kuřecím masem

smazena ryze

Nasi goreng (smažená rýže) je indonéský národní pokrm. Život si bez něj ale nedokáží představit ani v Malajsii, Singapuru a velmi oblíbený je i v Evropě.

O vzniku smažené rýže se traduje legenda. Panovníci říše Majaphit pořádali jednou za rok slavnosti, u kterých se stoly prohýbaly pod nánosy jídel. Jídlo bylo položeno na dvou obrovských stolech, kde na jednom byly pokrmy s rýží a na druhém pokrmy s nudlemi. Když slavnost skončila, všechny zbytky se smíchaly a osmažily na pánvích, jedné rýžové pokrmy a ve druhé nudlové. Tato jídla pak byla nabídnuta chudým a stala se velmi oblíbenými. Smažené rýži se od té doby říká nasi goreng a smaženým nudlím bami goreng.

Jednotlivé přípravy nasi goreng se od sebe značně liší. Může se podávat s masem, mořskými plody nebo se zeleninou. Často se přidává sázené vejce. Připravte si smaženou rýži s kuřecím masem.

Pro 4 mlsouny:

400 g kuřecích prs
300 g rýže
1 větší cibule
svazek jarní cibule
2 lžičky cukru
2 stroužky česneku
60 g mraženého hrášku
30 ml sójové omáčky
15 ml ústřicové omáčky
sůl
olivový olej
2 vejce
30 ml rýžového vína
voda

Maso nakrájíme na tenké kousky a na rozpálené pánvi opečeme dozlatova a dáme stranou.
Rýži uvaříme v osolené vodě, vodu slijeme a dáme stranou. Cibuli, česnek nakrájíme nadrobno, jarní cibuli na kolečka a vejce rozšleháme.Vejce osmažíme na rozpáleném oleji, vyndáme je z pánve, nakrájíme na menší kusy a do stejné pánve přidáme česnek, cibuli a podusíme. Přidáme víno, cukr, necháme chvíli prohřát a přimícháme kuřecí maso a hrášek.. přidáme uvařenou rýži, sójovou a ústřicovou omáčku, cibuli a polovinu nakrájeného vejce. Smažíme asi tři minuty a servírujeme se zbylými vejci.

Sandra Špačková
foto: jeffreyw


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>