Špecle s mákem s teplými třešněmi

makove specle s teplymi tresnemi

Zatímco my v Česku si pochutnáváme na makových šiškách, v Německu mají radši makové špecle.

Máte-li zavařené třešně, ať už ty letošní nebo starší, určitě jednu skleničku přidejte k nim.

Je to taková dobrota, že se všichni budou olizovat. Je to sice kalorická bomba, ale kdo by odolal…

Netřeba podotýkat, že jídlo chutná nejvíce těm nejmenším mlsounům.

 

Pro 4 mlsouny:

720 ml kompotovaných třešní
1 lžíce škrobu
½ citronu
1 smotek skořice
5 lžic cukru
4-6 lžic másla
900 g vařených špeclí
4 lžíce mletého máku
moučkový cukr na podávání

Třešně slijeme, ale šťávu ponecháme. Škrob smícháme se 4 lžícemi šťávy. Citron vymačkáme a spolu se zbylou šťávou, skořicí a 1 lžící cukru přivedeme k varu. Přidáme rozmíchaný škrob a vaříme za stálého míchání 2 minuty. Vyjmeme skořici a přimícháme třešně. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a špecle na něm asi 8 minut restujeme. Zasypeme mákem a cukrem a cukr necháme lehce zkaramelizovat. Podáváme zalité teplým kompotem s třešněmi a bohatě zasypané cukrem.

Podívejte se, jak připravit domácí špecle.

Martina Mlsná
recept a foto: kochen&genießen


Reakce na Špecle s mákem s teplými třešněmi

  1. Irena napsal:

    Toto je výborný recept, zvláštní kombinace a o to tím lepší.
    Zkuste vyměnit třešně za višně – jsou kyselkavější a tak to má ještě větší šmrnc. Jen je prohřát s tou skořicí.
    Dobrou chuť.

Napsat komentář k Irena Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>