Špenátová polévka

spenat-unsplash

Pro 4 mlsouny: 

700 g čerstvých špenátových listů
3 lžíce másla
1 menší cibule, nakrájená nadrobno
500 ml hovězího vývaru
250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
špetka muškátového oříšku, sůl
5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu
osmažené kostičky chleba k podávání
Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut.

 

V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.

Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

 

rdc
foto: chiara conti, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>