Tažený závin

Tradiční tažený jablečný závin aneb štrůdl – nám připomene chuť Rakouska-Uherska.

Jablečný závin se údajně naučili Maďaři od Turků, mistrů v přípravě tenkého těsta.

Jeho tradiční podobu pak kuchařky postupem času obohatily o řadu vynalézavých náplní, jakými jsou ořechy, rozinky aj.

Tato klasika si tedy právem vydobyla místo nejen na vánočním stole.

 

 

Na 2 záviny:

280 g hladké mouky
100 ml vlažné vody
100 g rozpuštěného másla
2 lžíce oleje
1 lžičku octu
1 velké vejce
špetku soli
8-10 jablek
4 lžíce strouhanky
3 lžíce krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice
rozinky, vlašské ořechy

Do mísy prosijeme mouku a vytvarujeme do ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a ocet a vše nalijeme do důlku. Hmotu začneme zpracovávat od středu, nejprve za pomocí nože, poté ručně. Vytvoříme měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud nám přijde moc suché, přidáme trochu vody. Těsto propracováváme na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvoříme nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho pod teplým hrncem. Necháme odpočinout.V mezičase si oloupeme a očistíme jablka od jádřinců a nastrouháme je. Z odpočatého těsta odkrojíme polovinu, zbytek dáme opět pod teplý hrnec. Odkrojenou část rozválíme na pomoučněné podložce na co nejtenčí těsto, poté ho přeneseme na čistou utěrku a plát vytahujeme hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytáhneme těsto do všech směrů, tak až bude utěrka prosvítat. Těsto potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a dáme na něj polovinu jablek.  Takto připravený štrůdl poprášíme cukrem i skořicí a dle přání přidáme rozinky a ořechy. Zabalíme jej a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně padesát minut. Po vytažení závin potřeme rozpuštěným máslem. Podáváme vychlazený a pocukrovaný.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>