
Fegato di vitello alla veneziana je typický pokrm pro oblast italských Benátek.
Jako příloha se k němu podávají placky z polenty či polentová kaše. Byť je polenta skromným a prostým jídlem, hraje v benátské kuchyni velmi důležitou roli.
Možnosti jejích úprav je přehršel. Je možné ji konzumovat teplou, studenou, opečenou, smaženou a to od snídaně po dezert.
Pro 4 mlsouny:
500 g telecích jater
500 g cibule
4 lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
4 lžíce masového vývaru
sůl, pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Olej a máslo rozehřejeme na pánvi. Vložíme na něj olej, bobkový list, petržel, stáhneme plamen a pod pokličkou dusíme 10 minut. Telecí játra nakrájíme na 4 větší kousky a přidáme do pánve. Zvýšíme teplotu a přilijeme vývar. Pět minut podusíme. Nakonec vše osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Sandra Špačková
foto: ricette.donnamoderna.com