Začněte den teplou ovesnou kaší. Oves je bohatým zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny. Tato kombinace působí jako prevence zácpy, zajišťuje správnou činnost střev.
Touto starou kulturní obilninou se germánské kmeny živili 1. století n. l.. Germánští bojovníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařili ji před bojovým tažením. Staří Římané máčeli oves ve víně, které pak pili vojáci před bojem, zatímco oves dávali koním.
Začněte den po vzoru bojovníků teplou ovesnou kaší i vy.
Pro 4 mlsouny:
100 g ovesných vloček
2 jablka
½ lžičky mleté skořice
500 ml mléka
2 lžičky mletých lněných semínek
150 ml bílého jogurtu
med nebo javorový sirup – podle chuti
Jablka oloupeme a nastrouháme. V pánvi smícháme nastrouhaná jablka, vločky, skořici a mléko. Zapneme plamen a za občasného míchání přivedeme k varu, stáhneme plamen a za stálého míchání vaříme 4-5 minut. Poté přimícháme lněná semínka a kaši rozdělíme do misek. Přelijeme bílým jogurtem, medem či sirupem a kdo má rád ještě posype skořicí.
Sandra Špačková
foto: www.bbcgoodfood.com