
Ve Středomoří jsou sluncem sušená rajčata tak vynikající, že si je mnozí vozí namísto suvenýrů. Naše české sluníčko nemá takovou sílu, nicméně doma usušená rajčata jsou naprosto báječnou lahůdkou, kterou si zamilujete. Stačí vám k tomu, kvalitní rajčata a spoustu času.
Jakmile budete mít sušená rajčata připravená, musíte je ochutnat v tomto lehkém salátu. Salát je možné nechat vychladnout a konzumovat za studena. Na chuti rozhodně nic neztratí.
Jak usušit rajčata?
Základem dobrých sušených rajčat jsou pevná a zralá rajčata, která omyjeme a osušíme. Odstraníme stopky, a nakrájíme na půlky, vydlabeme z nich dužinu, odstraníme semínka a osolíme. Rajčata vyložíme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 60 °C. Dvířka nezaklapávejte, po celou dobu sušení musí být mírně pootevřena. Díky cirkulaci se rajčata lépe prosuší. Takto je necháme v troubě 8-10 hodin. Jakmile rajčata vychladnou, uskladníme je do pevně uzavíratelné nádoby a uložíme na chladném místě, kde by měla vydržet až půl roku.
Pro 4 mlsouny:
500 g těstovin (např. Farfalle)
sůl
200 gsušených rajčat
1 svazek jarní cibule
60 g piniových oříšků
5 lžic bílého balzamikového octu
pepř
cukr
5 lžic olivových olejů
2 hrsti lístků bazalek
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu. Rajčata nakrájíme na proužky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Piniové oříšky opražíme na pánvi bez tuku. Vyjmeme z pánve a dáme stranou. Na omáčku smícháme ocet, sůl, pepř a cukr. Přišleháme olej. Bazalku důkladně omyjeme, osušíme a natrháme. Nudle slijeme a na pánvi smícháme s připravenou omáčkou, cibulkou a opraženými piniovými oříšky. Na mírném ohni za občasného míchání necháme na mírném ohni 10 minut prohřát. V případě potřeby dochutíme octem, solí nebo pepřem. Na závěr přimícháme bazalku a můžeme podávat.
rdc
foto: Food & Foto, Hamburg