Vanilkové rohlíčky jsou bezesporu nejznámějším a snad i nejpečenějším vánočním cukrovím.
Původ mají v rakouském hlavním městě, Vídni. Zde se nazývají Vanillekipferl. Z Rakouska se rozšířily do Německa a slovanských zemí.
Tradičním cukrovím jsou i v Maďarku, zde se však tvrdí, že jejich vznik je spojen s vítězstvím nad Turky a svým tvarem mají připomínat turecký půlměsíc.
Klasické vanilkové rohlíčky
350 g hladké mouky
150 g mletých vlašských ořechů
+ na obalování smíchaný s vanilkovým cukrem
Ořechy nejprve na sucho opražíme a teprve poté rozemeleme. Všechny suroviny zpracujeme a těsto necháme dvě hodiny v lednici odležet. Poté z něj vytvarujeme malé válečky, které na plechu mírně zahneme. Dáme péct do rozpálené trouby na 180 °C. Ještě teplé obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru. Necháme vychladnout a mlsáme.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
60 g mletých vlašských ořechů
150 g másla
1 žloutek
50 g moučkového cukru
+ na obalování smíchaný s vanilkovým cukrem
Bezlepkovou směs smícháme s mletými ořechy, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek a změklé máslo. Těsto zpracujeme a zabalíme fólie a uložíme ho přes noc do lednice. Druhý den vytvarujeme rohlíčky, která dáme na plech s pečícím papírem. Rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 8 – 10 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Dia vanilkové rohlíčky
350 g hladké mouky
130 g sorbitu
1 vejce
½ balíčku kypřícího prášku
vanilková esence
máslo na vymazání
Hladkou mouku prosijeme a přidáme do prášek do pečiva, smícháme. Vytvoříme důlek, do kterého dáme vejce, máslo, žloutek a vanilkovou esenci. Vypracujeme těsto, které necháme odležet asi 3 hodiny v lednici. Vytvarované rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C okolo 8 – 10 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Martina Mlsná