Velikonoční mazanec

velikonocni-mazanec_barvena-vejce-picjumbo-com

Mazanec nebo chcete-li velikonoční bochník, je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta, které se používá i na vánočku. Mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva.

Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. Ale mnozí nedočkavci se do jeho přípravy pouštějí už dlouho před Velikonocemi.

Co rodina, to jiný recept, my jsme pro vás přichystali jednu z variant.

 

na 1 mazanec:

7 vajec
½ lžičky rostlinného oleje
500 g mouky
1 kostka droždí
100 g másla
100 g cukru
1 lžička pomerančové kůry
1 lžička mletého anýzu
1 žloutek
30 g sezamových semínek

4 vejce 5 minut povaříme a nabarvíme červenou barvou na vejce. Poté je potřeme olejem, aby se hezky leskly. Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek. Droždí rozdrolíme do 6 lžic teplé vody a vylijeme do důlku. Důlek zasypeme trochou mouky a necháme 30 minut kynout. Změklé máslo, s cukrem a zbylými vejci přimícháme k mouce a vypracujeme v těsto. Přidáme i pomerančovou kůru a anýz. Z těsta vytvarujeme kouli a přikryté necháme dalších 30 minut kynout. Oválnou formu vymažeme tukem a troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto na pomoučněné pracovní ploše znovu propracujeme, vložíme do formy. Povrch potřeme žloutkem smíchaným se lžící vody a posypeme seznamem. Necháme 10 minut odpočinout. Poté do něj vtlačíme nabarvená vejce a vložíme do trouby. Vložíme do trouby a pečeme 45 minut dozlatova.

Martina M.
foto: picjumbo.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>