Waldorfský salát

salat-waldorf

Podle jedné z nejslavnějších amerických kuchařek: American Century Cookbook byl tento salát poprvé připraven v roce 1893 vrchním číšníkem newyorského hotelu Waldorf Astoria Oscarem Tschirkem.

Původní recept se skládal pouze z červených jablek, celeru a majonézy.

V roce 1896 se pak recept poprvé objevil v kuchařce: Oscar of the Waldorf Cookbook.

Spekuluje se však, že recept vytvořil již ve 20. letech 20. století jeden nejmonovaný řetězec jídelen.

Připravte si tradiční salát ověřený více než stoletím sami doma.

Pro 4 mlsouny:

4 pevná jablka

2 stonky řapíkatého celeru

2 lžíce citronové šťávy

3 hrsti vlašských ořechů

5 lžic kvalitní majonézy

listy salátu k podávání

špetka soli

Jablka omyjeme a nakrájíme na kostky, zalejeme citronovou šťávu. Přidáme ořechy, nakrájený nebo nastrouhaný celer, sůl a majonézu. Všechno důkladně promícháme. Na talíř položíme list salátu, na něj nandáme  připravený salát a podáváme.

Nemáte-li rádi mnoho majonézy, dejte so salátu jen jednu lžíci a zbytek nahraďte zakysanou smetanu.

Salát lze doplnit o lžíci medu a několik kuliček hroznového vína.

rdc
foto: RitaE, pixabay.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>