Zeleninová rýže s krůtími řízky

Krutí maso odborníci na výživu řadí mezi superpotraviny. Staví je spolu s luštěninami, špenátem, brokolicí, rajčaty, borůvkami, lososem na dalšími na přední příčky nejhodnotnějších potravin. Tyto potraviny jsou nejlepší prevencí naproti civilizačním chorobám.

Krůtí maso obsahuje jen minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin, které tolik potřebujeme. Z hlediska zdraví velice kvalitním a současně lehce stravitelným masem. Připravte si k obědu tuto lehkou a velice chutnou mňamku.

Pro 4 mlsouny:

200 g dlouhozrnné rýže
sůl, pepř
1 cibule
2 mrkve
400 g krůtích řízků
2 lžíce sekaných mandlí
2-3 lžíce oleje
500 g listového špenátu
½ lžičky skořice
8 sušených meruněk
hrst lístků máty
200 g bílého jogurtu

Opláchnutou rýži dáme do vroucí osolené vody a přikrytou na mírném ohni vaříme 20 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme nakrájíme na melé tenké proužky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Mandle restujeme na pánvi do hněda a poté vyjmeme. Do pánve nalijeme olej a maso na něm orestujeme a dáme stranou. Cibuli a mrkev na oleji krátce podusíme a poté přidáme špenát spolu s 5 lžícemi vody. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 3 minuty povadnout. Poté zeleninu ochutíme skořicí, solí a pepřem. Meruňky nakrájíme na malé kousky a přimícháme spolu s mandlemi, masem a rýží do pánve. Vše promícháme a dochutíme.

Na dip promícháme mátové lístky a jogurt a opět dochutíme. Můžeme podávat.

Sandra Špačková
foto: lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>