Znáte názvy tradičních velikonočních jídel?

velikonoce

Včerejším dnem skončilo období čtyřicetidenního půstu a dnešním Zeleným čtvrtkem začínají přípravy na Velikonoce. Ty pokračují Velkým pátkem, Bílou sobotou, Božím hodem Velikonočním a vyvrcholí Velikonočním pondělím. O těchto slavnostních dnech naše babičky dodržovaly přísná pravidla. Jídelníček by striktně daný a lišil se jen v jednotlivých krajích.

Beránka či mazanec zná určitě každý, ale vyznáte se i v méně obvyklých často podivných názvech velikonočních jídel? Připravili jsme pro vás jejich krátký seznam.

 

Hlavička: Další název pro sekanici, sekaninu, nebo velikonoční snítek, tedy pro velikonoční nádivku. Na talířích našich babiček se objevovala o Bílé sobotě.

Jidáše: Kynuté sladké malé housky sypané mandlemi. Podávají se nejlépe čerstvé, polité medem.

Kočičí tanec (místně také kočičí svatba): Jedná se o zapékanou směs z čočky a krup ochucené česnekem, majoránkou a smaženou cibulí.

Ptáčci: Pečivo z kynutého těsta. Připravují se tak, že se z těsta nejprve vyválejí tenké proužky, na těch se pak udělá uzel a delší konec těsta se zploští – čímž vznikne ona „hlavička“, která se poté ozdobí rozinkou.

Pučálka: Vyklíčený hrách zprudka opečený na másle, osolený a opepřený. Existuje však i slazený s rozinkami.

Šumajstr: podobá se kočičímu tanci, ale namísto čočky se používaly fazole.

Klobásníky: Původně se jednalo o klobásu zabalenou do těstíčka. Známější a rozšířenější však je namísto klobásy mleté maso.

Připravujete některé z těchto pokrmů i dnes? Nebo znáte další velikonoční jídla? Podělte se o ně s ostatními mlsouny v diskuzi pod článkem.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>