Vyznáte se ve vepřovém?

veprove-maso

Vepřové maso patří k nejoblíbenějším v české kuchyni, vždyť kdo by nemiloval vepřo-knedlo-zelo. Vepřové maso má světle růžovou barvu. Pokud narazíme na barvu načervenalou, jedná se o starší kus vepřového. Právě stáří a krmení zvířat se odráží na chuti masa. Řezníci se shodují, že nejchutnější maso mají zvířata o váze 70-90 kg. Svalovina vepřového bývá prorostlá tukem, a proto má vyšší energetickou hodnotu, než je tomu u masa hovězího. Oproti hovězím je však mnohem křehčí.

V zimním období probíhají napříč naší zemi zabijačky, jejichž čas právě vrcholí.

Víte, jak v kuchyni využít každou část vepře a který kus se hodí pro jakou přípravu?

Kýta

Velké svalové kusy bez tuku a kostí a proto může mnohým připadat příliš suchá. Lze ji dusit v celku, udit, připravovat z ní závitky, řízky nebo steaky.

Pečeně

Pečeně neboli kotleta je jedním z nejhodnotnějších mas z prasete. Je skvělá na minutky a smažení, dušení, pečení i uzení. Vynikající je i na grilu, na otevřeném ohni.

Panenská svíčková

Velmi jemné a měkké maso, nejkvalitnější část prasete. Nejvhodnější je připravovat ji vcelku, jinak by ztratila šťávu a křehkost. Panenka se hodí pro pečení a přípravu medailonků a minutek.

Plec

Svalnaté maso z oblastí kolem lopatek a ramenních kostí. Je naprosto ideální pro mleté úpravy, hodí se ale i pro dušení, uzení či pečení. Hodí se třeba na guláš. Výjimkou nejsou ani řízky i plecka, které jsou na rozdíl od těch z kýty vláčné.

Krkovička

Krkovička je libová, tukem prorostlá horní část krku. Na rozdíl od kýty je šťavnatější a skvěle se hodí na řízky, pečení či na gril.

Bůček

Bůček se používá do mletého masa, ale skvělý je na pečení, dušení i na masovou roládu. Skvělý je v domácí paštice a používá se i při výrobě anglické slaniny.

Hlava, lalok

Vyrábí se z nich jitrnice, prejty a tlačenky. Výtečné jsou do ovarů.

Kolínka

Maso z kolínek je vhodné do tlačenek, ale hodí se i na vaření či pečení. V kombinaci s hořčicí a křenem je vynikající záležitost.

foto: Towfiqu barbhuiya, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>