Rajčatová polévka s pečeným česnekem

Rajčata začínají na našich zahradách a balkónech dozrávat a lákat nás svou vůní, a my tak přemýšlíme, co s nimi.

Jistě můžete si je nakrájet a položit na máslem namazaný krajíc křupavého chleba, nebo si je můžete zavařit jako sugo a udělat si zásoby na zimu.

V každém případě ale musíte ochutnat tuto rajčatovou polévku s pečeným česnekem. A pak si ji uvaříte podruhé a potřetí a po popáté – zkrátka až vám dojdou všechna rajčata. Ano, tak moc je tato polévka dobrá.

Pro 4 mlsouny:

1,2 kg rozčtvrcených rajčat
2 lžíce olivového oleje + na servírování
1 lžíce červeného vinného octa
½ hrnku estragonových lístků
1 palička česneku
1 l kuřecího vývaru
12 tenkých plátků veky nebo bagety
150 g bazalkového pesta
½ hrnku strouhaného parmezánu
sůl, pepř

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na plech rozprostřeme rajčata, zakápneme vinným octem a lžící olivového oleje. Osolíme a posypeme lístky estragonu. Paličku česneku dáme na kraj pánve. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, nebo dokud česnek nezměkne.

Česnek vyjmeme z pánve a necháme trochu zchladnout. Rajčata s šťávou přelijeme do většího kastrolu. Česnek oloupeme a přihodíme do hrnce. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a vaříme 15 minut. Polévku rozmixujeme do hladkého krému. Polévku opepříme a v případě potřeby dosolíme.

Mezitím dáme veku na plech, zakápneme zbylým olivovým olejem a pečeme 5 minut, dokud není lehce křupavý. Poté jej pomažeme pestem a zasypeme parmezánem. Podáváme s hotovou polévkou.

Martina Mlsná
Zdroj + foto: taste.com.au, Coles, listopad 2013


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>