Lasagne

Lasagne

Lasagne jsou ploché, široké a dlouhé nudle, které se používají k vrstvení do zapékací mísy. Na trhu jsou běžně k dostání v sušené podobě jako polotovar a jejich příprava tedy není vůbec složitá. Pokud jste však šikovní, pak si je připravte sami. Stačí postupovat podle návodu.

Původ názvu těchto těstovin je docela zajímavý. Je odvozen od řeckého slova lasagnon, což znamená nočník. Římané si pak toto slovo vypůjčili a pojmenovali tak kotlík, odtud si pak tento název přejali Italové, kteří tak pojmenovali nádobu, ve které lasagne připravovali.

Spekuluje se i o původu samotného receptu. Historikové totiž tvrdí, že se pokrm zvaný loseyns, podával už na dvoře anglického krále Richarda II. ve 14. století a svou recepturou nápadně připomínal tradiční lasagne. Toto však popírají Italové, kteří zarputile tvrdí, že tvůrci lasagní jsou právě oni.

Lasagne se připravují na mnoho způsobů, se špenátem, rajčatovou omáčkou, parmezánem, ricottou… V Neapoli dávají k rajčatové omáčče ještě i šunku a mozzarellu. Lasagne se objevují nejen ve slané podobě, ale i ve sladké s tvarohem, jablky a skořicí.

Pro 4 mlsouny budeme potřebovat:

300 g lasagní
100 g parmezánu
300 g rajčatové omáčky
100 g boloňské omáčky
sůl
pepř

Boloňská omáčka je základ

100 ml olivového olej
1 malá cibule, mrkev a celer
400 g mletého ideálně předního hovězího masa
400 g mletého vepřového plecka
150 g kuřecích jater
200 ml červeného vína
2 lžíce rajčatového protlaku
1 l vlažné vody
200 ml mléka
muškátový oříšek
sůl
pepř

Zeleninu si nastrouháme. Na pánvi rozpustíme olej  a zeleninu orestujeme. Přihodíme maso (pokud ho nemáme smíchané, pak dáme nejprve hovězí a až následně vepřové), poté játra a podlijeme vínem, necháme vyvařit. Přilijeme protlak a vodu. Nyní necháme jednu a půl hodiny vařit. Před koncem vaření přilijeme mléko, osolíme, opepříme a přidáme špetku oříšku. Omáčku je ideální si uschovat v mrazáku a vytahovat dle potřeby.

Bešamel

100 g másla
100 g hladké mouky
litr mléka
muškátový oříšek
sůl

V hrnci si rozpusíme máslo a za stálého míchání do něj přisypáváme mouku. Poté pomalu přiléváme teplé mléko, osolíme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. To vše důkladně promícháme.

Závěr

Do zapékací mísy naskládáme plátky lasagní (měly by kopírovat tvar mísy), poté následuje vrstva rajčatové omáčky, opět lasagne, boloňskou omáčku a nakonec bešamel. Tento postup opakujeme ještě jednou, nakonec na bešamel nastrouháme parmazán. Mísu vložíme do předem vyhřáté trouby na180°C a pečeme 40-45 minut.

Sandra Špačková
foto: Helene Souza


Reakce na Lasagne

  1. milovnik lasagni napsal:

    Super recept, ale do besamelu by mel nakonec prijit jeste nastrouhany parmazan. Jinak perfektni recept!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>