Zeleninové lasagne

Klasické lasagne by se měly podávat s boloňskou omáčkou.

Připravují se však na mnoho jiných způsobů – se špenátem, rajčatovou omáčkou, parmezánem, ricottou a další.

Tento recept na zeleninové lasagne je pro všechny, kdo mají rádi klasicky připravených lasagní, jen  zrovna nemají chuť na maso.

 

 

Pro 4-6 mlsounů:

200 g cukety
120 g žluté papriky
120 g červené papriky
120 g mrkve
100 g cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Na rajčatovou omáčku:

50 g cibule
1 stroužek česneku
1 plechovka loupaných rajčat
sůl
pepř
špetka cukru

Na Bešamelová omáčka:

50 g másla
50 g hladké mouky
½ l  mléka
muškátový oříšek
sůl

Dále budeme potřebovat:
18 plátků lasagní
10 g másla
40 g strouhaného parmezánu

Cuketu a mrkve oloupeme, papriky očistíme od jádra. Vše nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a všechnu zeleninu na něm 5 minut opečeme, poté stáhneme plamen, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a 10 minut podusíme.

Na tomatovou omáčku oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nakrájíme na jemno. Opět rozehřejeme olej v  pánvi a česnek a cibuli krátce opečeme. Přidáme oloupaná rajčata a 10 minut necháme dusit.

Zeleninu a omáčku smícháme a ochutíme podle potřeby. Dáme stranou a mezitím si připravíme bešamel.

Nádobu na lasagne vymažeme máslem. Dno vyložíme plátky těstovin. Přidáme část zeleninové omáčky. Poté přilijeme běšamel a opět těstoviny. Takto vrstvíme, až naplníme celou nádobu. Navrch vyskládáme těstoviny, zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut.

rdc
foto: www.edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>