Jak skladovat potraviny v lednici

jak skladovat potraviny

Jak správně skladovat potraviny, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů a dalších důležitých látek? Správné uložení potravin v lednici pomáhá prodlužovat i jejich trvanlivost.

U moderních ledniček (tedy těch, co nemají výparník) platí, že nejchladnější místo bývá dole a že s každou poličkou je o jeden stupeň tepleji. Dbáme na to, aby měly všechny potraviny dostatek místa a studený vzduch mohl volně proudit. Potraviny nepokládáme jen na okraje lednice, ale rovnoměrně po celé ploše.

Ovoce a zelenina se skladují v nejspodnější části lednice ve speciálních boxech. Nejlépe je oddělit zeleninu od ovoce. Obojí skladujeme neumyté bez fólií a sáčků. Věděli jste, že banány, rajčata, citrony, melouny a brambory do lednice vůbec nepatří? V chladu totiž ztrácejí a mění svou chuť. Česnek je nejlépe uložit po jednotlivých stroužcích do uzavíratelné sklenice, takto nebude vyčpívat a nezačne plesnivět.

Ve spodní části chladničky skladujeme i potraviny, které skladujeme dlouhodobě jako třeba konzervy, hořčice či kompoty, káva – i tu můžeme skladovat v lednici, díky chladu totiž nepřichází o své aroma.

Syrové maso uchováváme rovněž ve spodní části lednice. Vždy jej musíme uzavřít do nádob. Maso volně položené snadno kontaminuje další potraviny svými bakteriemi. Maso vydrží o den déle, když ho nasolíme a zalejeme olejem. Již uvařené maso patří do vyšších polic.

Denně používané potraviny jako sýry, máslo, jogurty i mléko umisťujeme do výše očí a pokud možno na stejná místa, abychom je nehledali a nedocházelo ke zbytečnému oteplování prostoru ledničky.

Vajíčka patří do jim určených přihrádek, a to špičkou dolů. Skladujeme-li je delší dobu, občas je obracíme. Oddělené vaječné bílky uchováváme na kratší dobu ve sklence ovázané mokrým hadříkem, aby nevyschly.

V horních policích uchováváme již uvařené potraviny, dále pak chlebíčky či moučníky – zabalené v potravinové fólii. Žádné jídlo nesmí jít do lednice ještě teplé. Teplo se přenese na již uložené potraviny a díky kolísání teplot zvyšujeme riziko plísní. Nehledě na to, že se zvyšuje spotřeba lednice.

Aromatické potraviny skladujeme v uzavřených nádobách, aby se pach nepřenášel. Není nic nepříjemnějšího než to, když si chceme pochutnat na posledním kousku narozeninového dortu a přitom narazíme na chuť olomouckých tvarůžků.

Potraviny pravidelně kontrolujeme, zda se na nich neujala plíseň. Pokud ji najdeme, potravinu bezmilosti vyhodíme, její odstranění totiž nestačí.

Do dvířek pak patří džusy, alkohol a konzervy, případně kečupy a dresinky.

Naučte správně skladovat potraviny všechny členy domácnosti, zamezíte tak jejich kazivosti a ušetříte i na spotřebě energií.

 

Veronika Jeřábková


Reakce na Jak skladovat potraviny v lednici

  1. Redko napsal:

    Pod tento článek se podepisuji a souhlasím v plném rozsahu. Že meloun nepatří do lednice jsem nevěděl. Budu si to pamatovat :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>