Irský chléb

irsky chleb

Soda bread je tradiční irský chléb. Jedna z prvních zmínek o tomto chlebu se objevila v časopise The Gentelman´s  Magazine již v roce 1916. Od té doby se tento chléb peče v celém Irsku mnoha podobách.

Specialitou tohoto chleba je kypření pomocí jedlé sody a podmáslí, zcela tak odpadá kynutí. Nejlepší je ještě trochu teplý.

 

 

2 hrnky žitné mouky

2 hrnky hladké mouky

2 lžíce cukru

1 lžička soli

1 lžička jedlé sody

4 lžíce másla

1 hrnek rozinek – nemusí být

1 vejce

1 kelímek podmáslí

 

Troubu předehřejeme na 220 °C. V míse smícháme mouku, cukr, sůl a kypřící prášek. Přidáme máslo v pokojové teplotě prsty promneme. Přidáme rozinky, vejce a přilijeme podmáslí a prsty velmi, opatrně směs spojíme tak, aby bylo možné vytvarovat  bochník. Bude-li potřeba, přidáme ještě trochu mouky.

Vytvarujeme bochník a přesuneme ho na pomoučněný plech. Nožem chléb nařízneme do kříže, podobně jako se dělá u mazance. Chléb se tak lépe propeče. Pečeme 35 – 40 minut. Poté plech vytáhneme z trouby a necháme 5 minut dojít . Teprve poté sejmeme z plechu a necháme na kovové mřížce vychladnout.

 

rdc

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>