
Historie hummusu sahá tisíce let zpět do období starověkého Egypta a Levanty, kde byla cizrna považována za základní potravinu. Starověcí Egypťané ji využívali ve svých pokrmech a několik výzkumů dokonce ukázalo, že hummus mohl být oblíbeným pokrmem i mezi faraony. Během času se recepty na hummus šířily po celém středomoří a Středním východě, přičemž každá kultura přidala vlastní unikátní otisk.
Dnes je hummus oblíbeným pokrmem po celém světě, a to i díky svým zdravotním výhodám. Je bohatý na bílkoviny, vlákninu a esenciální živiny, což ho činí ideální volbou pro ty, kteří hledají vyváženou stravu.
Pokud jste milovníkem středovýchodní kuchyně, pravděpodobně jste už hummus ochutnali. Co takhle zkusit jeho mrkvovou variantu? Tato alternativa k tradičnímu receptu přidává do hladké cizrnové pěny sladkost a jemnost mrkve.
1/2 hrnku nastrouhané čerstvé mrkve
2 lžíce tahini (sezamové pasty)
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl a pepř podle chuti
Do mixéru dejte cizrnu, mrkev, tahini, olivový olej, česnek a citronovou šťávu. Mixujte až do dosažení hladké konzistence. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Přidejte sůl a pepř podle chuti a znovu promíchejte.
Hummus je skvělým doplňkem k chlebu, pita chlebu nebo jako dip na večírku.
foto: foodiesfeed.com