Opražená mrkev s merlíkovo cizrnovým salátem

O merlíku chilském a jeho vysoké nutriční hodnotě jste se již mohli dočíst. Vyzkoušejte jeho lehce oříškovou chuť v kombinaci s pikantním marockým kořením. Tento lehce stravitelný a chutný salát jistě potěší chuťové pohárky každého mlsouna.

Pro 4 mlsouny:

4 větší karotky, oloupané a nakrájené na kolečka

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce marockého koření

1 hrnek quinoa

2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru

1 hrnek cirzny (z plechovky)

1 větší červená cibule

hrst rozinek

hrst opražených piniových oříšků

hrst nasekané petržele

na zálivku:

2 lžíce olivového oleje

kůra a šťáva z jednoho citronu

sůl a pepř

2 lžičky marockého koření

Mrkev promícháme v olivovém olejem smíchaným s kořením. Poté dáme každý kousek na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C, pečeme 20 minut, dokud nezměkne. Mezitím si namočíme quionu do vody a počkáme (cca 20  minut), než absorbuje všechnu vodu.V míse smícháme opraženou mrkev, merlík, slitou cizrnu, cibuli, rozinky, oříšky a petržel. Ve vedlejší míse si promícháme olivový olej, citron, sůl, pepř a koření. A touto šťávou  zalijeme zbylé ingredience. Vše promícháme a můžeme podávat.

Tip pro mlsouny:

Nemáte-li směs marockého koření, neklesejte na mysli a vyrobte si ho sami. Do hmoždíře dejte ½ lžíce tymiánu, mletého kardamomu, koriandru, sezamových semínek, anýzu, římského kmínu, semínek fenyklu, sladké papriky, celého černého pepře vše rozdrťte a máte hotovo. Zbytek uchovávejte v uzavřené skleněné dóze a použijte například k jehněčímu masu.

rdc

/p


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>