Netradiční, ale přesto vynikající. Přesně taková je tato polévka. A navíc je zdravá!
Nebojte se ochutnat možná trochu neobvyklé kombinace a pusťte se do vaření.
Rozhodně si do polévky přidejte i bílkové knedlíčky.
Polévka je díky použitým ingrediencím zdravá a v tomto sychravém počasí přísun vitamínů určitě přivítáme.
Pro 4 mlsouny:
2 šalotky
200 g červené řepy
2 menší jablka (asi 300 g)
1 lžička olivového oleje
4 bílky
1 lžička tekutého medu
4 lžíce šťávy z černého bezu (nebo sirupu)
sůl, pepř
Zázvor a šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červenou řepu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. (Kvůli možnému zabarvení raději použijte rukavice.) Jablka rozčtvrtíme a jádřinec odkrojíme. Jedno jablko nakrájíme na malé kostičky a druhé nakrájíme na tenké proužky. Olej rozehřejeme v hrnci. Šalotku a zázvor na něm podusíme. Přidáme červenou řepu a jablko na kostičky, krátce podusíme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a asi 10 minut podusíme. Poté za pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Mezitím v druhém hrnci přivedeme 2 litry osolené vody k varu. Vejce oddělíme. Z bílků vyšleháme sníh a přimícháme med. Za pomocí lžíce z bílků vytvoříme noky, vložíme do hrnce a 6-8 minut povaříme. Do polévky přidáme zbylé jablko a ochutíme solí, pepřem a sirupem. Vaječné knedlíčky dáme stranou, necháme okapat a podáváme v polévce.
Sandra Špačková
foto: eatsmarter.de