Prousa Zwieback

z knihy Regionální kuchařka

Variant jména této jednoduché sladkosti je mnoho. Podle kraje to může být cvibak, cvibach, zwieback i cvibok.

Ve všech případech se jedná o sladkost podobnou sucharům, která se po upečení může mazat marmeládou či třeba cukrovou polevou.

Tento recept pochází od rodiny Prousa ze Mšena nad Nisou, z knihy Petry Pospěchové REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska.

 

Prousa Zwieback

500 g pšeničné mouky
30 g droždí
250 ml mléka
40 g cukru
80 g změklého másla
5 g soli
na polevu:

100 g rozpuštěného másla
100 g cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru

Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme je hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme povolené máslo. Vytvarujeme z těsta placky o velikosti sušenek. Necháme jim na plechu dost místa a dáme ještě chvíli kynout. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
Smícháme oba cukry a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé upečené pečivo.

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska
Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Regionální kuchařka vám ve 13 kapitolách představí konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tradičními polévkami, masitými pokrmy, přílohami a dezerty. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Knihu si můžete zakoupit v nakladatelství Smart Press.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>