Spaghetti alla carbonara

carbonara

Tak jako tomu bývá u většiny pokrmů i původ těchto těstovin je nejasný a existuje mnoho mýtů, kde jejich receptura vznikla. Jejich název je odvozen od slova carbonaro, což je italské označení pro uhlíře.
Někteří tvrdí, že tento pokrm byl kvůli jeho vydatnosti připravován k snídani právě uhlířům.

Etymologové zase říkají, že termín „uhlířské špagety“ vznikl v části Spojených států po 2.světové válce.

Jiní zase říkají, že špagety byly připravovány jako pocta Carbonari, což byla tajná prominentní společnost revolucionářů v době sjednocení Itálie.

S největší pravděpodobností však spaghetti alla carbonara pochází z Říma.

Ať pochází odkudkoli, jsou vynikající. Jejich příprava je až směšně jednoduchá. A krásně váš žaludek zklidní i po té nejdivočejší noci. Přesvědčte se sami.

Pro 2 mlsouny:

200 g špaget
100 g pancetty (v případě nouze vystačí i anglická slanina)
4 žloutky
hrst strouhaného parmezánu
lžíce olivového oleje
pepř
sůl není potřeba, parmazán je dostatečně slaný

Ve velkém hrnci dáme vařit špagety. Pancettu si nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a dokřupava na něm opečeme slaninu. Rozmícháme si žloutky, smícháme s parmezánem a pepřem a zředíme trochou vody získané ze špaget. Špagety dáme na pánev s pancettou, stáhneme oheň a přelijeme žloutkovou směsí. Rychle promícháme a servírujeme. Mírně je posypeme slaninou, sýrem a můžeme dozdobit petrželkou.

Foto: novila misastra, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>