
Tacos, tradiční pokrm mexické kuchyně, který zevšedněl v mnoha dalších zemích. Většinou jsou tacos servírovány jako součást menu s dalšími tex-mex specialitami, jako nachos, enchiladas, burritos a další. Je možné je podávat “jen” s přílohami jako rýže nebo fazole.
Jsou oblíbenou volbou nejen v mexických restauracích a jsou také často připravovány doma jako rychlý a chutný pokrm. Každá rodina nebo region má svůj vlastní způsob přípravy.
Základem tacos jsou kukuřičné tortily. Co se masa týče, možnosti jsou nepřeberné. Mleté hovězí, vepřové, ale i kuřecí či mořské plody. Výjimkou není ani maso trhané. Maso se může grilovat, smažit nebo vařit, často s různými kořeními.
Pro tacos se používají směsi s různými přísadami, jako je mletý kmín, mletá paprika, česnek, cibule, oregano, chilli a další.
Krom toho se do tacos přidávájí různé druhy zeleniny jako cibule, koriandr, rajčata, ledový salát nebo avokádo (guacamole). K dochucení se používají různé omáčky, jako je pikantní salsa, zelená omáčka (salsa verde), kysaná smetana nebo limetky pro kyselou chuť.
Tip: Tortily před použitím zahřejte na pánvi nebo grilu, aby změkly a získaly větší pružnost.
Pro 4 mlsouny:
rostlinný olej
1 větší červená cibule
sůl a pepř podle chuti
8-10 tortil
200 g strouhaného sýra (cheddar, gouda…)
rajčata
limetky na dochucení
Na rozpálené pánvi na oleji otestujte nakrájenou červenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a restujte, dokud není propečené. Přidejte kmín, papriku, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte a nechte vařit ještě asi 5 minut, aby se všechny přísady propojily.
Na suché pánvičce si ohřejte kukuřičné tortily z obou stran, aby se zahřály a změkly.
Na každou tortilu dejte trochu směsi s mletým masem a cibulí.
Posypte sýrem a přidejte rajčata, dochuťte limetkou a koriandrem.
K tacos můžete přidat také lžíci kysané nebo zakysané smetany pro zvýraznění chuti.
Máte-li rádi pálivé, přidejte i jalapeňos.
foto: foodiesfeed.com