Vánočka

První zmínky o vánočce jsou již ze 16. století, i proto je jedním ze symbolů Vánoc. Do 18. století bylo pečení vánočky předností řemeslníků, pekařů, kteří je však odevzdávali jako dar šlechtě. Později se začala vánočka připravovat i doma, a to v nejrůznějších podobách. Pro čeládku se pekla vánočka obyčejná, pro rodinu byla určena ta „lepší“ s mandlemi a rozinkami, okořeněná anýzem a fenyklem. Do vánočky se často zapékala mince, která měla šťastlivci, který ji našel, přinést v následujícím roce zdraví.

Pletení vánočky do kříže má svůj symbolický význam. Spodní prameny představují zemi, slunce, vodu a vzduch, prostřední tři prameny symbolizují rozum, vůli a cit a vrchní dva prameny spojují vědomosti a lásku. Popraskaná vánočka znamenala neštěstí a z pečení vánočky se stal rituál se svými specifickými pravidly. Hospodyně musela být oblečena do bílé zástěry, bílého čapce a po celou dobu jejího pečení nesměla promluvit.

150 g másla
150 g cukru krupice
4 žloutky
+ 1 vejce na potření
35 g droždí
3/8 l smetany
750 dkg polohrubé mouky
7 dkg rozinek na noc namočených v rumu
6 dkg mandlí
citrónová kůra
vanilka nebo vanilkový cukr
sůl
1 dkg mandlí na posypání

Z droždí, trochy cukru, mouky a vlažné smetany uděláme kvásek a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo zpěníme s cukrem, postupně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku prosátou se solí, citrónovou kůru, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tuhé těsto. Přeložíme je na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na vál. Dáme kynout. Při kynutí je dvakrát až třikrát promísíme. Poté přidáme přebrané, propláchnuté a okapané rozinky, část oloupaných, drobně nakrájených mandlí a ještě chvíli necháme kynout.

Upleteme vánočku, necháme ji vykynout na teplém místě, při kynutí ji potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem. Vykynutou vánočku opět potřeme vejcem s mlékem, posypeme oloupanými nakrájenými mandlemi a do středu vrchního copu zasuneme několik kousků špejlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Po ztmavění  a zrůžovění (asi po 20 minutách) přikryjeme pečícím papírem a pečeme dále asi 40 minut na 160°C. Po vytažení z trouby, potřeme vánočku vejcem.

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>