Bramborové švestkové knedlíky

Bramborové švestkové knedlíky (Gnocchi con le Prugne) jsou pokrmem pocházejícím z oblasti Alto Adige a Trentino. Pěstování brambor zde má totiž dlouhou tradici. Někteří dokonce tvrdí, že místní lidé byli první, kdo se s hlízami spřátelili. Brambory zde mají mnohostranné využití a dlouhou dobu byly hlavní součástí kuchyně této oblasti.

Pekl se z nich chleba, jedly se horké se sýrem nebo mlékem, zbylé studené se pak krájely na tenké plátky a poté se připravovaly se zálivkou ze soli a octa.

Dnes se v Alto Adige a v Trentinu připravují oblíbené bramborové knedlíky v mnoha variacích. A my jsme dnes pro vás připravili tu se švestkami.

Pro 4 mlsouny:

500 g brambor
150 g polohrubé mouky
200 g vypeckovaných švestek
200 g másla
100 g parmazánu
sůl

Brambory uvaříme, oloupeme a protlačíme lisem na brambory. Poté je osolíme a spolu s moukou, vejcem a solí je vypracujeme v těsto. Utvoříme placku a každou naplníme vypeckovanou švestkou. vytvarujeme knedlíky a vaříme je v dostatečném množství vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Podáváme polité rozehřátým máslem a posypané nastrouhaným sýrem.

Tip: Mimo švestkovou sezónu můžeme jako náplň použít povidla.

Sandra Š.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>