Pirohy plněné lilkem

pirohy

Pirohy jsou původem plněné taštičky z Ruska. Jsou však natolik oblíbené, že se staly národním pokrmem i dalších zemí východní Evropy. Za své je považují také v Polsku a na Slovensku.
Připravují se naslano i nasladko, plní se masem, zelím, sýrem, tvarohem, špenátem či jakoukoli jinou zeleninou či houbami, polévají se osmaženou slaninou nebo cibulkou.

Sladké pirožky se plní povidly, tvarohem nebo džemem, polévají rozpuštěným máslem a sypou osmaženou strouhankou (podobně jako v Rakousku kynuté knedlíky).

Pro 4 mlsouny:

300 g pšeničné mouky
120 ml vody
1 vejce
5 g soli
1 lilek nekrájený na kostky
1 ½ hrnku cherry rajčat
2 lžíce sýru feta
2 větvičky tymiánu
olivový olej
2 hrnky nasekaného listového špenátu
1 ½ hrnku brambor
2 kelímky jogurtu
sůl
pepř

V mixéru rozmixujeme mouku se solí, teplou vodou a vejcem. Poté ručně zaděláme hladké těsto. Hotové těsto dáme na 20 minut do lednice uležet. Na plech nebo do zapékací mísy dáme lilek, rajčata a sýr feta. Posolíme a zakápneme olivovým olejem. Vše pečeme 30 – 45 minut, dokud není lilek měkký a lze snadno oloupat. Mezitím si uvaříme a rozmačkáme brambory. Poté vyjmeme a necháme vychladit. Rajčata dáme stranou a lilek oloupeme. Dužinu vidličkou rozetřeme a smícháme s bramborami, špenátem, jedním jogurtem a vše promícháme.

Těsto rozválíme na tenké placky, vykrojíme malá kolečka, doprostřed dáme lilkovo bramborovou nádivku, přehneme a slepíme vidličkou. Pirohy vaříme v osolené vodě, servírujte hned nebo je možné je ještě usmažit. Podáváme s cherry rajčaty a druhým jogurtem.

Sandra Špačková
foto: Rochelle Ramos


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>