Čočkový chimichurri salát

Chimichurri je argentinské bylinkové pesto. Používá se především na grilované steaky či jiné maso, vhodné je i do salátů. Vyrábí se z cibule, česneku , petržele, oregána, soli, oleje  a octa.

Nejlépe chutná pochopitelně čerstvě připravené, ale je možno ho zakoupit i v sušené verzi.

Legenda praví, že jej vymyslel cestující Brit, který se pravděpodobně jmenoval Jimmy Curry. Dnes se tato omáčka běžně používá v celé latinské Americe a často se o ní hovoří jako o argentinském kečupu.

Pro 2 mlsouny:

1 hrnek čerstvé petržele
¼ hrnku čerstvého koriandru
6 stroužků česneku
½ červené cibule
½ hrnku červeného vinného octa
½ hrknu olivového oleje
½ lžičky citronové štávy
4 větší rajčata
4 hrnky čočky – může být červená
sůl a pepř

Smícháme petržel, koriandr, česnek, cibuli, ocet, olej a citronovou šťávu. Nakrájíme rajčata na menší kousky. Přidáme spolu s uvařenou čočkou do směsi a důkladně promícháme. Necháme vychladit a podáváme.

Sandra Špačková
foto: Jenn Nims


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>