Jak správně grilovat zeleninu?

grilovana-zelenina-unsplash

Na gril podle mnohých patří jen maso, to ale není úplně pravda, na gril totiž s klidem patří i zelenina.

Grilování zeleniny má své výhody – zelenina se nemusí upravovat předem. Stačí ji posypat kořením, solí nebo pokapat olivovým olejem a můžete začít. Navíc tak tělu dodáte vlákninu a odlehčíte žaludku, což se oceníte především v teplých dnech.

Naučte se zeleninu na grilu upravovat tak, aby si zachovala důležité vitamíny a aby zůstala pěkně křupavá. Takové zelenině totiž nikdo neodolá.

Co dělat, aby zelenina neztratila vitaminy? 

Přesto, že grilovaná zelenina velká dobrota, říká se, že vysoká teplota grilu zničí všechny vitaminy, které obsahuje. To se může stát pravdou, ale pokud budete k přípravě zeleniny přistupovat zodpovědně, vitaminy neztratí. Při přípravě je důležitá rychlost, příliš dlouho grilovaná zelenina přichází o cenné látky. Doporučuje se  také negrilovat zeleninu na přímém ohni a raději ji grilovat v grilovacích miskách. Po dogrilování navíc nenechte zeleninu dlouho odloženou, nejlepší je ji konzumovat hned.

Jaká zelenina se ke grilovaní hodí nejvíce?

Skvěle chutnají brambory, ale také lilek, cuketa, cibule, rajčata, kukuřice, fazolky, papriky, chřest či kedlubny.

Jak správně grilovat zeleninu? 

Poté, co si vyberete zeleninu, je třeba ji důkladně umýt a nakrájet na přibližně stejně velké kousky. Pamatujte, že některé druhy lilek nebo cuketa musí před grilováním pustit šťávu. (Nakrájené kousky zeleniny posolte nechte chvíli vypotit a poté tekutinu osušte do papírové utěrky.)

Zeleninu předem ochuťte, je na vás, jaké koření vyberete, ale nic nezkazíte solí, pepřem, rozmarýnem, tymiánem, šalvějí nebo třeba hořčičným semínkem. Nebojte se experimentovat.

Kromě koření přidejte i olej (ideální je olivový). Zeleninu v oleji nenamáčejte, ale jen ji zakápněte.

Poté se můžete pustit do grilování. Jak jsme již psali, grilování by mělo proběhnout rychle. Proto mějte předem rozpálený gril. Aby se zelenina nepálila je dobré grilovat na uhlí, které je rozpálené alespoň 30 minut.

Doba přípravy jednotlivých druhů zeleniny se liší. Měkké zelenině jako rajče, cuketa či lilek postačí asi 10 minut. Jiná zelenina může potřebovat i 20 minut. Rozdíly v době přípravy se projevují také mezi jednotlivými druhy a modely grilů. Více informací o tomto tématu najdete v některém z porovnání uživatelsky oblíbených grilů.

Zeleninu na grilu čas od času otáčejte a kontrolujte. Nebojte se ochutnávat.

Jakou zeleninu nejraději grilujete vy?

Sandra Špačková
foto: Hari Nandakumar, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>