Jaké světové kuchyně jsou považovány za nejzdravější

zahranicni-kuchyne

Česká národní kuchyně je nepochybně velice chutná, nemůže se ale příliš chlubit tím, že by byla zdravá. Knedlo-vepřo-zelo ani buchty nejsou zrovna etalonem zdravé výživy, o moderních českých vynálezech typu smaženého hermelínu ani nemluvě. Jiné kuchyně jsou v tomto ohledu hodnoceny o poznání lépe. Jaké jsou považovány za ty vůbec nejzdravější?

Indická kuchyně

Indická kuchyně si i u nás získává stále větší popularitu, alespoň pokud lze podle množství nových indických restaurací soudit. Především díky tomu, že indická jídla jsou často poměrně dost kořeněná, si řada lidí tamní kuchyni se zdravím životním stylem přímo nespojuje. Opak je ale pravdou a zodpovědné je za to právě koření.

Druhy koření, které „Indie“ využívá, jsou totiž zdravé, ať již se jedná o kurkumu působící velmi pozitivně při potížích s ledvinami a působí i protizánětlivě. Koriandr je zase pomocníkem v boji s vysokou hladinou cholesterolu apod. Zkrátka a dobře, indická kuchyně má co nabídnout i těm, kteří si zakládají na zdravém jídle.

Japonská kuchyně

Fakt, že Japonsko patří k zemím s nejvyšším zastoupením stoletých lidí napovídá, že místní kuchyně bude k lidskému tělu přinejmenším velmi šetrná. Jejím základem je velké množství ryb a zeleniny. To je kombinace, která nemůže selhat. A když se k tomu přidají navíc ještě houby plné aktivních látek nebi wasabi se svými protinádorovými vlastnostmi, máme prakticky namíchaný bájný elixír mládí.

Nejtypičtější japonské jídlo, tj. sushi, je prakticky dokonalou potravinou. Japonci navíc svá jídla zapíjejí zelený čajem, který je sám o sobě se svým vysokým obsahem antioxidantů velmi zdravý. Je na čase koupit letenky, zapnout srovnání cestovního pojištění a vyrazit za gastronomickým zážitkem a zdravou vyváženou stravou do země vycházejícího slunce.

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších na světě díky tomu, že jí charakterizuje vysoký podíl ovoce a zeleniny, velmi kvalitního olivového oleje a v neposlední řadě také ryb, kterých se v Řecku coby přímořském státě zkonzumuje opravdu velké množství.

Nejrůznější klinické studie jasně ukazují, že Řekové mají podstatně nižší riziko vzniku diabetu či kardiovaskulárních chorob, než např. Češi. Nejezme proto řeckou kuchyni jen v době, kdy se tam vydáme na dovolenou, ale jezme jako Řekové co nejvíce.

Mexická kuchyně

Ani návštěva typické mexického bistra na ulicích evropských měst příliš nenaznačuje, že by se mělo v případě Mexika jednat o extra zdravý gastronomický zážitek. Skutečná mexická kuchyně ale vychází z původní indiánské stravy a je založená na zelenině, fazolích a rajčatech. To je již samozřejmě něco jiného. A pokud by se někomu „nezdály“ papričky jalapenos, měl by si uvědomit, že podle všeho působí protinádorově. Mexická kuchyně je zkrátka velmi zdravá, jen musí jít o tu skutečně mexickou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>