Jednoduché chuťovky na večer s rodinou nebo přáteli – jak na ně?

fondue_pexels-laurel-natale

Chystáte filmový večer ve dvou, s rodinou nebo přáteli?

Ať už vás bude méně nebo více, k večernímu posezení rozhodně patří také něco na zub.

A pokud nechcete nudný večer s chipsy a popcornem, pak se můžete inspirovat našimi jednoduchými recepty, se kterými vytvoříte hned několik zajímavých chuťovek.

Zda se pustíte do slaných i sladkých, to je jen na vás. Udělat jich můžete tolik, kolik jich váš TV stolek unese.

Základem je praktické prostírání

Často se říká, že jíme i očima. Aby byl zážitek z vašeho občerstvení umocněn, je třeba přemýšlet i nad designem. Samozřejmě se nemusíte učit žádná složitá pravidla stolování. Postačí vám jednoduché domácí potřeby jako například pletené košíky, do kterých můžete naskládat ubrousky, sklenice s potřebnými příbory, případně misky na odložení párátek. Také je vhodné mít po ruce sůl a pepř.

Konferenční ani televizní stolky nenabízejí mnoho místa nazbyt, proto s výzdobou šetřete. Svíčky a podobné dekorace se hodí spíše na okolní poličky.

Jednoduché caprese špízy

Existuje snad někdo, kdo by nemiloval italskou kuchyni? Jejich kombinování surovin je jednoduché, ale přitom geniální. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto stylu, pak se přímo nabízí kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky. Jak z nich připravit špízy?

Je to jednoduché. Ideální pro přípravu jsou cherry rajčátka, mini mozzarelly a čerstvé listy bazalky. Použít můžete i nakrájená rajčata a mozzarellu, ale nekrájejte kousky moc nadrobno, aby vám na párátku vše drželo.

Jakmile budete mít připraveny tyto suroviny, vezměte si párátka a v libovolném pořadí na ně tyto pochutiny napíchejte. Jakmile budete mít mini špízy naskládané na talířku či v misce, můžete je jemně osolit, opepřit a zakápnout olivovým nebo bazalkovým olejem. Skvěle chutnají také v kombinaci s bagetkou, kterou můžete nakrájet a dát na pár minut do trouby nebo topinkovače.

Česneková pomazánka na chlebíčky i jednohubky

K večernímu občerstvení patří také jednohubky a chlebíčky. Pokud je nechcete namazat obyčejným pomazánkovým máslem, nabízí se jednoduchý recept, který povýší váš kulinářský zážitek na jinou úroveň.

Připravte si tyto ingredience:

- vaničku kvalitního pomazánkového másla;
- dva trojúhelníčky taveného sýra;
- cca hrst strouhaného sýra (ideálně aspoň 40% gouda);
- 1 lžíci tatarské omáčky;
- několik stroužků česneku – na chlebíčky se hodí jemnější pomazánka, na jednohubky klidně přidejte stroužků víc;
- sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup přípravy je jednoduchý. Česnek protlačte lisem na česnek a smíchejte jej s ostatními surovinami. Pokud máte rádi hladké pomazánky, pak doporučujeme vše pořádně rozmixovat tyčovým mixérem.

Jednohubky s touto pomazánkou pak můžete ozdobit plátkem rajčete a kyselé okurky, na chlebíčky se hodí různé druhy sýrů i salám. Se zdobením to nemusíte moc přehánět, česneková pozánka má sama o sobě dost výraznou chuť.

Sladké fondue nebo ovocný talíř

Pokud chcete potěšit i milovníky sladkého, pak není nic vhodnějšího než čokoláda a ovoce. Ideální je, jestli máte sadu na fondue. Jde v podstatě o stojan se svíčkou, nad kterým se ohřívá miska s čokoládou. Do tekuté čokolády se pak ponořují připravené kousky ovoce.

Jestliže ale nemáte podobnou sadu k dispozici, nesmutněte. Fondue snadno nahradíte ovocem, které předem pokapete roztopenou čokoládou – podávat je můžete až po ztuhnutí.

Zde se nabízí dvě možnosti servírování. Buď můžete ovoce rozložit na talíři a prostě ho pokapat, nebo můžete podobně jako u caprese vytvořit špízy. Napíchnout na ně můžete například hroznové víno, kolečka banánu, plátky jablek či měsíčky mandarinky. Takový špíz pak stačí pokapat čokoládou nebo jej do ní rovnou ponořit. Záleží jen na vašich chutích a představivosti.

Nám už se sbíhají sliny. A co vám?


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>