
Využijte toho, že houbová sezóna je v plném proudu a že letošní rok houbařům přeje. Připravte si tuto vynikající lehkou krémovou polévku.
Přidejte do ní i praváky. Pokud je ještě nemáte, vydejte se do lesa, můžete je najít pod borovicemi, duby, buky či břízami. Vyskytují se jednotlivě, či i ve skupinách, od pahorkatiny po hory, hojněji ve vyšších polohách. Rostou od července do října a v září je jejich výskyt nejhojnější.
Hřib smrkový má jemnou vůni a typicky hřibovitou chuť a přidání do jeho této polévky se určitě vyplatí.
Pokud chcete, aby houbový krém zasytil tak akorát a nebyl těžký do žaludku, vyhněte se smetaně, ale do polévky přidejte sojový krém.
Pro 2 mlsouny:
300 g žampiónů
1 cibule
1 stroužek česneku
2 větvičky tymiánu
500 ml zeleninového vývaru
1 menší citron
75 ml sojového krému
sůl, pepř
250 ml vody přivedeme k varu. Praváky dáme do mísy a vařící vodou je přelijeme. Necháme 15 minut namočit a změknout. Mezitím žampióny důkladně očistíme a rozčtvrtíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme. Tymián omyjeme, osušíme a lístky odtrháme.
V hrnci rozehřejeme olej. Žampióny na něm za stálého míchání podusíme, přidáme česnek, cibuli a tymián. Společně dusíme asi jednu minutu. Přilijeme vývar.
Praváky vyjmeme z vody, velice dobře očistíme a nasekáme, přidáme do vývaru. Osolíme a opepříme.
Přivedeme k varu, stáhneme plamen a 20 minut povaříme. Několik praváků dáme stranou a polévku rozmixujeme do pyré a praváky přidáme opět do polévky. Z citronu vymačkáme 1-2 lžíce šťávy a spolu se sojovým krémem přimícháme do krému. V případě potřeby dochutíme polévku solí a pepřem a ihned podáváme.
Martina Mlsná
foto: eatsmarter.de