
Ke konci října bezesporu patří recepty, jímž vévodí dýně. Neznamená to ale, že musíte vařit jen dýňovou polévku.
Vynikajících receptů, kde je dýně hlavní surovinou je přehršel, a to i u italské kuchyně. Krevety, dýně a ricotta – o nich je následující recept, který musíte vyzkoušet.
Z těsta nemusíte vyrobit ravioli, záleží jen na vás, jak je máte nejradši.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule
400 g dýně
3 lžíce olivového oleje
4 lžíce sýru ricotta
1 stroužek česneku
1 pomeranč
4 lístky bazalky
5 lžic másla
Domácí těsto na těstoviny:
400 g hladké mouky
4 vejce
voda
Doprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a pomalu prohnětáváme rukama tak dlouho, až se spojí v těsto. Přidáváme vodu podle potřeby. Těsto zabalíme do fólie, aby neoschlo a dáme na 30 minut stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dýni rozčtvrtíme, vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme také na malé kostičky. Olej rozehřejeme v hrnci. Cibuli a dýni na něm 10-15 minut podusíme doměkka. Přimícháme ricottu a ručním mixérem vše vymixujeme dohladka. Ochutíme solí a pepřem. Těsto na těstoviny rozválíme a vyřízneme kolečka. Doprostřed každého dáme lžíci dýňovo ricottové směsi a vytvarujeme ravioli. Z umytého pomeranče nastrouháme kůru, poté jej rozpůlíme a vymačkáme z něj šťávu.
Česnek oloupeme. Krevety v případě potřeby očistíme. Bazalkové lístky natrháme nadrobno. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Do vody ponoříme ravioli a vaříme 4-5 minut. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, krevety na něm 3 minuty opečeme, ochutíme solí a pepřem, přidáme česnek a zalijeme šťávou z pomeranče. Ravioli vytáhneme z hrnce a necháme okapat. V další pánvi rozehřejeme máslo, na kterém ravioli ještě krátce opečeme spolu s pomerančovou kůrou a bazalkovými lístky. Podáváme s krevetami.
Martina Mlsná
foto: www.lecker.de