Rybíz – nejvyšší čas sklízet

rybiz-jpg

Na zahrádkách právě dozrává nejčastěji pěstované ovoce v našich končinách – rybíz. Proč je u nás tak oblíbený? Snad proto, že i přes minimální péči, poskytne obrovské množství plodů. Ať už pěstujete rybíz černý, bílý nebo červený, vězte, že je zdraví velice prospěšný.

Snad každému je známo, že obsahuje velké množství vitaminu C. Stačí pouhých 40 kuliček a máme pokrytou denní doporučenou dávku.

Pyšní se nejen vitaminem C

Rybíz se ale chlubí i dalšími vitamíny, ze skupiny B jmenujme niacin, kyselinu pantotenovou pomáhajícím naší pokožce, vlasům a nervům.

Dále jsou bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku. Také v něm najdeme i mnoho stopových prvků, jako je vápník, železo, hořčík, draslík či mangan. Obsahuje i důležité nenasycené mastné kyseliny, třísloviny a vysoký podíl pektinu.

Díky těmto látkám je vhodný posílení naší imunity.  Pro vysoký obsah pektinů je velice jednoduché z rybízu připravit různé džemy, želé nebo sirupy, které dokáží posílit naše zdraví i v zimním období.

Pro vysoký obsah rutinu se jeho konzumace velice doporučuje i lidem s křečovými žílami, hemoroidy a vysokým krevním tlakem.

Dále má močopudné a potopudné účinky, působí detoxikačně, posiluje žaludek a střeva. Černý rybíz se doporučuje konzumovat při nachlazení. Sušené plody či listy se přidávají do léčivých čajů.

Zpracujte jej rychle

Nejzdravější je samozřejmě konzumovat rybíz v syrovém stavu. I po tepelné úpravě  si ale rybíz zachovává množství účinných a zdraví prospěšných látek. Často se zpracovává do koláčů, zákusků, pohárů, koktejlů a salátů. Mezi nejoblíbenější bezesporu patří rybízový koláč, bublanina, nebo různé ovocné dorty.

Snad každý již také alespoň jednou ochutnal marmeládu, sirup či rybízové víno.

Uchovat je možné rybíz zmrazený či sušený. Rybíz jakékoli barvy je velice choulostivý a nedá se dlouho skladovat – obvykle vydrží jen do druhého dne. Proto je třeba ho co nejrychleji zpracovat.

Martina Mlsná
foto: Kairi Kaljo, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>