Slovenská vánoční kapustnica

Domníváte se, že Vánoce na Slovensku provází stejná jídla jako v Česku? Není tomu tak, vánoční tabule se mírně liší. Na Štědrý den se nejí rybí polévka, ale kapustnica. Mimo ni se na stolech setkat také s opékanci či bobalky. Podstatná součást slavnostní večeře jsou oplatky, které se jí s medem a česnekem. O těch ale jindy.

Receptů na tu pravou kapustnicu je tolik, kolik je Slováků. Někdo by do ní přidal vejce, někdo jablka, jiný brambory. Všechno je věc rodinné tradice. Nechejte se inspirovat následujícím receptem a vytvořte si tu vaši.

Pro 4-5 mlsounů:

1 kg kyselého zelí
½ kg vepřového uzeného kolena
250 g vepřových kostí
20 g sušených hub
2 cibule
2 stroužky česneku
5 kuliček nového koření
3 kuličky pepře
bobkový list
olej
5 g mleté červené papriky
50 g oravské slaniny
100 g klobásy
½ zakysané smetany
hrst sušených švestek

Vepřové kosti i s kolenem dáme do velkého hrnce. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Zalijeme vodou a dáme vařit. Jakmile začne vývar vřít, snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou na mírném plameni 3 hodiny. Mezitím namočíme houby. Až je vývar hotov, nakrájíme slaninu na malé kousky a v kastrole ji na troše oleje opečeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme ke slanině. Opékáme dozlatova a poté zaprášíme paprikou. Důkladně mícháme, aby paprika nezhořkla a přilijeme vývar. Zelí omyjeme a nakrouháme tak, jak máme rádi. Dáme do vývaru a promícháme. Poté přidáme nakrájenou klobásu a maso, namočené houby a vaříme, dokud zelí nezměkne  přibližně 45 minut. Nakonec přidáme sušené švestky a polévku osolíme podle chuti. Podáváme se zakysanou smetanou.

Sandra Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>