
Telecí svíčková je bezesporu velmi kvalitní kus masa. Je velmi bohatá na bílkoviny a vitaminy rozpustné v tucích. Pyšní se vitaminem B12 a B13 a obsahuje i hodně zinku. Oproti hovězímu má méně tuku, proto jej můžete zařadit do dětského nebo dietního jídelníčku.
Pro 4 mlsouny:
600 g telecí svíčkové
10 hříbků
1 smetana ke šlehání
1 šalotka
2 lžíce olivového oleje
0,5 dcl bílého vína
sůl, pepř
Svíčkovou si nakrájíme na tenké plátky a nebudeme je rozklepávat paličkou, ale jen klouby prstů.
Na pánvi si rozpálíme olej a dáme opékat maso, stačí tak 6 minut z každé strany.
Šalotku si nadrobno nakrájíme a do kastrolu dáme zpěnit na máslo, přidáme očištěné na plátky nakrájené hříbky a necháme dusit. Necháme z nich trochu odpařit vodu, přimícháme smetanu a lehce dochutíme solí.
Maso vyjmeme z pánve, do jeho výpeku přilijeme víno a necháme chvíli vyvařit, poté smícháme s hříbkovou omáčkou. Krátce povaříme, aby omáčka ještě trochu zhoustla a můžeme podávat.
Jako přílohu můžeme zvolit rýži, brambory, fazolové lusky nebo třeba zelený chřest.
rdc