Krůtí roláda plněná špenátem se žampióny

Krůtí maso je oblíbeným drůbežím masem nejen pro svou výbornou chuť, ale také proto, že je zdrojem vitamínů B, obsahuje železo, hořčík a další důležité prvky pro náš organismus.

Maso je libové a je tedy vhodné pro ty z nás, kteří musí dodržovat dietní režim.

Krůtí maso lze připravovat mnoha způsoby, můžeme ho plnit nádivkou, z vykostěného kusu připravovat rolády, z křídel a drobů vývary na polévku a z prsou zbavených kůže smažit řízky.

Ochutnejte roládu podle našeho receptu. Jako příloha se hodí fettuccine – široké nudle.

Pro 4 mlsouny:

50 g baby špenátu
350 g žampiónů
4 krůtí řízky
sůl
pepř
150 g bylinkového tvarohu nebo lučiny
4 plátky anglické slaniny nebo snídaňového špeku
1-2 lžíce oleje
100 ml suchého bílého vína
200 g smetany
200 ml zeleninového vývaru
1-2 lžičky škrobu

Žampióny očistíme a rozpůlíme. Špenát omyjeme a necháme osušit. Maso naklepeme a ochutíme solí a pepřem. Každý plátek namažeme tvarohem, navrch položíme slaninu či špek a trochu špenátu. Zabalíme do rolády a uchytíme za pomocí provázku nebo špejle.

Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran krátce orestujeme, aby se zatáhlo. Vyjmeme a dáme do pekáče. Do výpeku na pánvi přidáme žampióny a za stálého míchání je 3-4 minuty restujeme. Přilijeme víno, necháme odpařit alkohol a poté přidáme smetanu a vývar. Ve sklenici smícháme škrob s trochou vody. Jakmile začne žampiónová směs vřít, přimícháme škrob a chvíli povaříme. Ochutíme solí a pepřem a omáčkou přilijeme roládu. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 15 minut.

Tip: Namísto špenátu můžete použít medvědí česnek!

Sandra Špačková
foto: Food & Foto, Hamburg


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>