Cejn s avokádovou salsou

Cejn velký je jednou z našich nejhojnějších a nejznámějších ryb u nás. Jeho typickým znakem je vysoké ploché tělo, díky němuž se mu přezdívá lopaťák. Maso cejna nepatří mezi nejvyhledávanější rybí maso, přesto z něj ale lze připravit skvělé pokrmy. Maso nemá příliš výraznou chuť, a tak jej můžeme dochutit výraznějším kořením či dalšími ingrediencemi.

Zajímavá kombinace je určitě chuť cejna s kořením škumpa (možná znáte pod názvy sumak, barvířský strom nebo sicilský cukr). Škumpa má lehce nakyslou a natrpklou chuť a v Turecku a Íránu je velmi populárním stolním kořením. Mleté plody se používají na nejrůznější pokrmy, zejména na rýži a rýžové pokrmy. Často se ale používá i při přípravě kebabu a různých rybích pokrmů.

Ochutnejte sami.

Pro 4 mlsouny:

800 g filet cejna
2 avokáda
125 g cizrny z plechovky
250 g cherry rajčat
2 chilli papričky
hrst koriandrových lístků
1 lžíce šťávy z limety
2 lžíce mouky
2 lžíce škumpa koření
1 lžíce rostlinného oleje

Avokáda rozkrojíme, vyjmeme pecky, vydlabeme dužinu a tu nakrájíme na kostičky. Chilli papričku rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na drobné kostičky. Avokádo, okapanou cizrnu, rozpůlená rajčata, chilli, koriandr a limetovou šťávu smícháme v míse a ochutíme solí a pepřem. Dáme odležet stranou. Mouku a koření škumpa smícháme na talíři spolu se solí a pepřem a ve směsi obalíme filety ryby. Na pánvi rozehřejeme olej, na něj dáme rybu, nejprve kůží dolů a z každé strany opékáme dvě minuty, až ryba trochu zhnědne. Vyjmeme a necháme okapat na kuchyňskou utěrku. Filetu dáme na talíř a navrch položíme avokádovou salsu.

Sandra Špačková
Foto: Ben Dearnley, notebook, březen 2009


Reakce na Cejn s avokádovou salsou

  1. Pavel napsal:

    Teda přiznám se, že rybařím, cejna občas chytím (jíst se dají jen větší), ale nikdy by mě nenapadlo ho zkusit udělat na mexický způsob, jako je to tady. Ale všechno je jednou poprvé :) Až budu mít nějakého dalšího hezkého lopaťáka, tak půlka filetu půjde na tohle.

Napsat komentář k Pavel Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>