Čištění připálených hrnců

hrnce_vareni_unsplash

Taky to jistě znáte… Na chvíli se zapovídáte či zamyslíte a noční můra v podobě připáleného hrnce je na světě. Zde je pár babských rad, jak na to.

Hrnce snadno vyčistíte, když do nich nalijete zbytek černého čaje s trochou soli a necháte 24 hodin odstát.

Pokud nejste milovníci čaje a ani nechcete na výsledek čekat celý den, pak vyzkoušejte sodu, ta je skvělým pomocníkem nejen při čištění příborů, ale také s připálenými hrnci dokáže zázraky. Do hrnce s připálenými zbytky jídel nalejte vodu a nasypejte sodu a krátce povařte.

Stejnou službu jako soda udělá kypřící prášek do pečiva nebo kuchyňská sůl. I v těchto  případech krátce povařtě v troše vody.  

Pokud tyto triky znáte a nic nepomáhá, dejte na chemii. Nalejte do hrnce vodu spolu se saponátem (např. Cif) a nechejte působit klidně i dva až tři dny.

Dále pak můžete vyzkoušet prací prášek (ano, přesně ten, jaký používáte na praní prádla). Dejte lžičku pracího prášku do1/2 -1 litru vody – záleží podle velikosti hrnce a nechte asi 5 minut vyvařit. Připáleninu pak sloupnete jako banánovou slupku a hrnec bude zase jako nový.

Ať už použijete jakýkoliv trik, nikdy po tom nezapomeňte před dalším použitím hrnec umýt, abyste předešli další noční můře, tentokrát v podobě zažívacích potíží.  

foto: Michal Balog, unsplash


Reakce na Čištění připálených hrnců

  1. Zdeněk napsal:

    Všechno je nanic. Ocet, sůl apod. Koupil jsem od AmWay gel na trouby. Natřu jakkoliv připálený hrnec i s plastovýma uchama a za 30 min. setřu vlhkým hadrem, nebo opláchnu teplou vodou. výsledek neskutečný. Aniž bych sáhnul po drátěnce, nebo prášku. Nakonec radši omýt jarovou vodou. Na extra velké připáleniny aplikuji znova. Použití gumových rukavic samozřejmé. Balení stojí něco přes 2 stovky, ale vydrží dlouho. Zbytečně jsem kupoval všelijaká čistidla.

Napsat komentář k Zdeněk Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>