
U zrodu Baileys® stál v 70. letech David Dand, ředitel nápojové společnosti Gilbeys of Ireland.
Společně s týmem technických odborníků si všiml možnosti vyrábět nový nápoj. Bylo důležité, aby suroviny byly snadno dostupné a pocházely z Irska.
David, jako správný Ir, se nechal inspirovat dvěmi největšími tradicemi své země – pálením whisky a mléčnými farmami.
Pravému Baileys® se pochopitelně nic nevyrovná, ale proč si nevyrobit jeho zdařilou podobu?
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
1/2 l rumu nebo mandlového likéru
200 ml smetany ke šlehání
Plechovky kondenzovaného mléka vložíme neotevřenou do hrnce s vodou a vaříme na mírném ohni 2 hodiny. Občas je dobré pootočit plechovku. Celou dobu dbáme, aby plechovka byla neustále pod vodou. Pokud však nestojíme o výbuch. Po vyjmutí necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Teprve pak otevřeme a v mixéru za postupného přilévání smícháme s rumem a šlehačkou. Získat bychom měli jemný krémový likér. Podáváme ve vychlazených skleničkách.
Sandra Špačková
foto: Ross Sneddon/Unsplash