Jablečný štrúdl s vanilkovým krémem

foodiesfeed-com_jablecny-strudl

Podzimní klasika – jablečný štrúdl.

Jablka dozrála a jsou jich plné stromy, tráva pod nimi a také plné regály v obchodech. Každá rodina dělá štrúdl jinak. Zatímco někde rozválí listové těsto, které vyloží strouhanými jablky, cukrem a skořicí a poté jej zabalí a upečou, jinde si s ním vyhrají více.

Připravili jsme pro vás recept na skvělý štrúdl z domácího těsta. Nezapomeňte si k němu po vzoru našich německy mluvících sousedů připravit i vanilkový krém.

Uvidíte, že nestihne ani vychladnout!

Na těsto:

150 g pšeničné mouky
1 špetka soli
2 lžíce rostlinného oleje

Na náplň:

1,2 kg kyselejších jablk
100 g másla
80 g strouhanky
80 g cukru
1 lžíce skořice
50 g rozinek
40 g vlašských ořechů

Na vanilkovou omáčku:

6 žloutků
80 g cukru
½ l mléka
½ vanilkového lusku

Mimo to:

50 g másla
cukr moučka
pečící papír

Moukou prosijeme na vál. Doprostřed vytlačíme důlek, do kterého dáme olej a sůl. Rukou trochu promícháme a přilijeme 80 ml vody a asi 10 zpracováváme v těsto. Poté vytvarujeme do koule pomažeme olejem. Položíme na pomoučněný plech a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka. Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přidáme strouhanku a orestujeme dozlatova. Dáme stranou a necháme vychladnout.

Těsto rovnoměrně vyválíme, aby se nelepilo, můžeme jej vyválet na utěrce posypané moukou. Vyválené těsto potřeme rozpuštěným máslem se strouhankou, rozvrstvíme jablka, posypeme skořicí, rozinkami, cukrem a ořechy. Od okraje necháme 1,5 cm. Těsto zabalíme a konec utěsníme. Povrch potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 30 minut.

Žloutky a cukr metličkou smícháme do hladkého krému. Měli bychom získat krásně žlutou barvu. Mléko a svaříme s vanilkovým luskem a lusk vyjmeme. Ke žloutkům opatrně přimícháme mléko. Dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Stáhneme plamen a mícháme, dokud krém lehce nezhoustne. Nakonec krém propasírujeme. Podáváme teplý štrúdl posypaný cukrem s ještě s teplým vanilkovým krémem.

Martina Mlsná
foto: foodiesfeed


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>